• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10

Актуални новини

За първи път у нас и в Европа се провежда скрининг за скрита бъбречна недостатъчност сред децата

Все повече деца страдат от бъбречни заболявания, сочи проучване на Българската бъбречна асоциация и Клиниката по нефрология и хемодиализа към Университетска детска болница в София. Сред причините за това са нездравословния начин на живот и хранене и лошите хигиенни условия в училищата. В проучването са обхванати деца на възраст от 3 до 17 години в градовете София, Варна и Добрич, каза доц.д-р Анелия Буева, ръководител на Клиниката по нефрология и хемодиализа в Университетската педиатрична болница. 

Друг скрининг на Българската бъбречна асоциация през последната година показва, че сред ромското население бъбречните проблеми са многократно по-чести, съобщи проф. Стефан Кривошиев, председател на научния комитет към Асоциацията. 

На 10 март у нас се проведе за шести път Световен бъбречен ден. Той се отбелязва от 2006 г. насам, като в него с различни инициативи се включват над 100 държави. Световният бъбречен ден е глобална здравна инициатива, посветена на профилактиката на бъбречните заболявания.

Продължение...

Проучването е направено сред 627 деца на възраст от 3 до 16 години от София с монитори, дарени от СИБАНК

 

5.5 % от децата са с установени вродени аномалии в отделителната система. Има дори фрапиращ случай на липса на единия бъбрек при дете, за което родителите не са подозирали. 8.4% от децата имат отклонения във функцията на пикочния мехур като при тях е открит т.на голям пикочен мехур. При 12% от децата е установено наднормено тегло, като при 38% от тях е отчетено повишено кръвно налягане. Това са само част от междинните резултати от първото изследане у нас, проведено на деца в края на 2010 г. То е под ръководството на доц. д-р Анелия Буева, началник на Клиниката по нефрология и хемодиализа на Университетската педиатрична болница. В него участваха 627 деца на възраст от 3 до 16 години , които бяха посетени от лекари в детските градини и учебните заведения в София. Предстои провеждане на такива изследвания и във Варна и Добрич като окончателните резултати ще бъдат обявени на Световния бъбречен ден – 10 март 2011 г.

Продължение...