• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10

Актуални новини

По данни на СЗО 1 милион деца годишно умират от тежки пневмококови инфекции като менингит и пневмония

Пневмококовите инфекции (причинени от бактерия S. pneumoniaе, пневмокок) са едни от най-опасните заболявания в световен мащаб. Те са водеща причина за заболяемост и смъртност при малки деца по света.По данни на СЗО най-малко едно дете умира всяка минута от пневмококови инфекции (менингит, сепсис, пневмония), като приблизително 1 милион деца умират годишно. От 2010 г. в задължителния имунизацонен календар на Република България е включена и ваксинацията срещу пневмококови инфекции за всички деца. Това стана ясно на форум в столицата, посветен на „Съвременните тенденции в превенцията и лечението на пневмококовите заболявания“. Организатори на събитието бяха Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и Българското сдружение по иновативна медицина (БСИМ), а специален участник беше американският проф. Кийт Клугман.

Продължение...

 

image001

image004На 23 юни стартирапървият в България експертен здравен портал–МАМА, ТАТКО И АЗ- с фокус майчиното и детско здраве. Той е създаден поради нарастващата необходимост от качествена и достоверна информация в Интернет.

На www.mamatatkoiaz.bg всеки родител може да получи компетентна и медицински достоверна информация по всички въпроси, свързани със семейното здраве и начин на живот.

Намерението на „Мама, татко и аз“ е да се превърне в основен източник на информация за българските семейства. Свидетели сме на нарастваща тенденция да се търси информация за здравословни проблеми, без да бъде проверен източникът на информация. Тревожен е фактът, че мненията и текстовете в Интернет, свързани със сериозни теми като бременността, раждането и отглеждането на деца, не са изказани от медици. Това създава предпоставки за дезинформация и уронване като цяло престижа на българското здравеопазване. Ето защо, сред основните цели е да се осигури лесен достъп до водещи медицински специалисти, да се предоставя достоверна здравна информация и да се изгради доверие между лекари и пациенти.

Продължение...