• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10

Актуални новини

04.11.2013, zdrave.net

kampaniya-nedonoseniФондация „Нашите недоносени деца“ стартира кампания за повишаване на информираността и институционалната ангажираност за недоносените новородени деца и техните родители. Кампанията е част от международната инициатива на Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI), която се провежда в страни от цяла Европа под надслов „Socks for Life” (“Чорапчета за живот“).
Тази инициатива насърчава арт активности, които да привличат общественото внимание и да повишават информираността на хората по темата за преждевременно раждане и неговата превенция. „Всяко десето дете в България се ражда недоносeно и тази тенденция се затвърждава през последните години. Недоносените деца се нуждаят от специализирани грижи при раждането в болнично заведение, както и от специални наблюдения след като бъдат изписани. Необходимо е родителите да бъдат обучавани и подпомагани, за да могат да положат адекватни грижи за своите деца. Информираността на младите хора относно рисковите фактори за преждевременно раждане е от ключово значение за предотвратяване на този проблем“, заявява Нина Николова, основател и председател на Фондация „Нашите недоносени деца“.
Експертите от Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI) са подготвили 10 препоръки за подобряване качеството на грижите за недоносените новородени и техните родители. Тези препоръки ще бъдат внесени за обсъждане в Европейския парламент като обществена петиция на граждани и организации от цяла Европа. За целта кампанията апелира за онлайн гласуване на интернет сайта www.enemenemini.eu, където се събират гласовете в подкрепа на петицията.

Продължение...

Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) и  фармацевтичната компания Рош България отбелязаха Световния ден за борба с артрита през октомври, като компанията подпомага проект за рехабилитация на децата с това заболяване. Кампанията стартира от 21 октомври 2013 г. Като част от нея малките пациенти ще могат да посещават заниманията по водна рехабилитация и арт-терапия два пъти седмично в продължение на цял месец.

Рехабилитацията във вода е част от комплексното лечение на деца с ревматични и други заболявания. По време на заниманията се развиват двигателни умения и навици, които допълнително се стимулират от физичните свойства на водата (температурата затопля цялото тяло, подемната сила помага за правене на упражненията, налягането върху крайниците изтласква кръвта към сърцето, плътността на водата пък подпомага движенията и същевременно оказва съпротива за трениране на двигателния апарат). Така средата също влияе върху укрепването на ставите и мускулите на децата.

Водната рехабилитация помага на пациентите да изпитват по-малко болка, да се чувстват по-силни и енергични, подобрява се функцията на ставите и силата на мускулите. Децата обичат да са във вода, без дори да знаят, че тя е полезна за тях. Заниманията ще се извършват под ръководството на специалисти кинезитерапевти в специализиран басейн, отговарящ на нуждите за водна рехабилитация.

Децата, които ще посещават групите по водна рехабилитация са пациенти на клиниката по ревматология в Специализирана Болница за Активно Лечение по Детски Болести в София. Малките пациенти са в ремисия (период без симптоми на болестта) и състоянието им е консултирано с лекуващите ревматолози.

Продължение...