• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10

Актуални новини

zdrave.net
http://zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=nIgOza6ON0Q%3d

deca-diabet2

Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света, казва едно образно сравнение на Международната диабетна федерация. По данни на организацията с тази диагноза в момента живеят над 371 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. В България болните от диабет са над 577 000 българи, 287 000 са с предиабет, като 150 000 все още не са диагностицирани. Между 1500 и 2000 са децата диабетици у нас, все по-често диагностицираме заболяването в ранна възраст и дори при кърмачета, алармираха от Българското национално сдружение по детска ендокринология, което организира днес пресконференция-дискусия под наслов „Лечението с инсулинови помпи - в помощ на най-малките” като част от национална кампания, посветена на новите технологии в борбата с диабета.

Друга инициатива също привлече вниманието на жителите на София, Пловдив и Варна – символично изкачване на стълби, което е част от информационна кампания „Открито за диабета”, проведена по идея на Българска асоциация Диабет (БАД) и Национална асоциация на децата с диабет (НАДД) в партньорство с фармацевтичната компания Sanofi България. В основата на кампанията е посланието за ранната диагностика и превенция, която включва здравословен начин на живот и достатъчна физическа активност. Затова и мотото на кампанията е „Каква стъпка ще направиш днес?”. „Изкачването на стълбите е символичен знак, с който искаме да обърнем внимание на хората и да ги накараме да се движат повече. Изследванията показват, че ежедневна 30-минутна пешеходна разходка намалява с 35-40 % риска от заболеваемост с диабет тип 2.” – посочи Светла Алексиева, председател на Българската асоциация Диабет. Актьорът Владимир Карамазов, посланик на програмата в София. Освен в София, символично изкачване на стълби бе организирано и във Варна и Пловдив. В морската столица лице на кампанията бе баскетболната легенда Тодор Стойков, а в Пловдив двата местни футболни клуба „Ботев” и „Локомотив” се обединиха и застанаха зад тази кауза.

Световният ден за борба с диабета бе отбелязан с поредица от инициативи и на други места в страната.
14 ноември – Световен ден за борба с диабета

zdrave.net
http://www.zdrave.net/Portal/WeekTheme/Default.aspx?evntid=NB3p24pTDg0%3d

deca-diabetВсе по-малки деца се диагностицират с диабет през последните години у нас, вече не са рядкост случаите на заболяването при кърмачета под 1-годишна възраст, последният случай на новооткрит диабет е на 8-месечно бебе във Варна. Средните темпове на  нарастване също са по-високи – средно с 5%  годишно се увеличава броят на децата диабетици на възраст под 4 години, средно с 3% е увеличението при децата над тази възраст. Стигмата в обществото  ни спрямо тях не е преодоляна – напротив, те все още много често са обект на грубо, провокативно или откровено агресивно отношение, особено в училищата, а неразбирането за характера на заболяването им и недружелюбната среда се отразяват зле на цялостното им състояние и развитие. Нашите деца се крият в  тоалетните, за да са поставят инжекцията инсулин, те не са добре приети дори в училищните здравни кабинети, на места от тях не се интересуват и медицинските сестри, не говорим за училищните психолози. За това алармираха днес специалистите от Българското национално сдружение по детска ендокринология на пресконференция-дискусия, посветена на 14 ноември – Световния ден за борба с диабета.

Приблизителният брой на децата диабетици у нас е между 1500 и 2000, посочиха специалистите. Шестмесечно проучване, осъществено в детския амбулаторен ендокринологичен кабинет към Университетската специализирана болница за активно лечение по детски болести в София е показало, че средните нива на гликирания хемоглобин при консултираните деца е 9%, само 15-20%  са с отличен контрол на заболяването. Част от децата са с добър или задоволителен контрол, но има немалко, при които нивата на гликирания хемоглобин са около 13-14%, което е повече от тревожен факт. Вече имаме деца на 13 години, които идват с всички възможни усложнения на диабета.”, подчерта доц. Мая Константинова.

„Можем да приемем, че сме постигнали оптимален контрол на болестта при нива под 7,5%, но ако срещаме

нива от  9% и над тях, можем да сме сигурни в едно – това дете е обречено

на ранна слепота, на бъбречна недостатъчност или ампутация на крайник, и то в съвсем млада възраст, на ранен инфаркт или инсулт.  Ето защо искаме да алармираме обществото за важността на проблема „детски диабет” – късно диагностицирани, недобре лекувани, неадекватно проследени и необучени на самоконтрол от компетентен специалист, малките диабетици са просто обречени, а заедно с тях – и семействата им.”, изтъкна специалистката. В допълнение тя посочи, че всяко малко дете трябва да има шанс да бъде лекувано по най-добрия възможен начин, а днес вече специалистите разполагат с едно съвременно високотехнологично средство и това са инсулиновите помпи. Този метод е възможно най-щадящ за децата, дава възможност за непрекъснато, постоянно мониториране нивата на кръвната глюкоза (288 пъти в денонощието)  и гарантира фино дозиране на количествата инсулин необходими в конкретния момент, е мнението на детските диабетолози. Факт е обаче, че

България е единствената страна в Европейския съюз, в която лечението с инсулинови помпи не се реимбурсира,

в това отношение страната ни е изключение и сред бившите социалистически страни, посочиха специалистите по време на дискусията. Едва 70 деца, повечето под 6-годишна възраст, се лекуват с помпи, закупени от родителите им. За сравнение – в Унгария, Словения, Румъния, Хърватска, Сърбия и Македония инсулиновите помпи се реимбурсират изцяло или частично, същото се отнася и за техните консумативи. В Словения например от 2 години освен помпите, държавата осигурява заплащане и на глюкозните сензори. След въвеждането на тази практика специалистите са започнали да отчитат изключително високо ниво на постигнат контрол на заболяването с нива на гликирания хемоглобин дори около 6%, което се приема за горна граница на нормата при здрави хора. Независимо от степента на реимбурсация във всички страни с изключение на нашата, лечението на заболелите от диабет деца под 6-годишна възраст се провежда задължително с помпа. „При тази терапия става възможно избягването на хиперинсулинизирането, което нерядко се случва ако нивото на кръвната захар не се контролира добре от детето и родителите. Такива деца са по-склонни към напълняване, което допълнително усложнява състоянието им и ги потиска психически. С помпите могат да се избягват и овладяват бързо опасните хипогликемии, да се предотврати риска от диабетна кома.”, категорични бяха детските ендокринолози. Те допълниха още, че в кърмаческа и ранна детска възраст, когато има необходимост от чести хранения, а физическата активност е непредвидима, финото дозиране на инсулин е изключително важно и не може да се постигне с познатите инсулинови писалки. Повишаването на дозите в тази възраст е с малки стъпки, грубите стъпки могат да доведат до резки пикови и спадове, а това може да се избегне, ако лечението се провежда с помпа, допълниха още медиците.               

„У нас здравеопазната система проявява резистентност към една цена от около 5000 лв., която не е непосилна и се възвръща твърде добре.”, посочи проф. Генка Петрова,

 във фармакоикономически анализ – сравнение

на лечението с инсулинови помпи, съпоставено с инсулиновата терапия с аналогови и човешки инсулини. Неотдавна две авторитетни международни издания – BMC Pediatrics и Modern Economy поместиха обширни разработки по темата, дело на български авторски колектив – проф. Генка Петрова, доц. Мая Константинова и още няколко специалисти.

Метаболитният контрол при децата, лекувани с инсулинови помпи е многократно по-добър, а разходите, вложени в закупуването им  възвръщат многократно – т.е. инвестицията се изплаща многократно, посочи проф. Петрова. „Добрият контрол на диабета е синоним на добрата превенция и това трябва да се разбере добре от обществото, а на да се робува на клишето, че помпите са скъпи и поради това системата не може да ги осигури. Казано по-просто, добре контролираният диабет при децата е равносилен на добра превенция на хипертонията, сърдечно-съдовите усложнения, слепотата, ампутациите на крайниците в по-късна възраст. Ясно е колко струват те на обществото, ясно е и, че сравнението е категорично в полза на помпите. Има и още една съпоставка – следеното на нивата на кръвната захар с тест ленти е три пъти по-скъпо в сравнение с проследяването при помпите, не говорим за комфорта и психологическите предимства.”, изтъкна още тя.

Ето и предложението на детските ендокринолози:

като първа стъпка да бъдат осигурени средства за инсулинови помпи на най-малките –  децата до  6-годишна възраст, а след това – и сензори за тях.  Да бъде обърнато по-сериозно внимание на обучението на децата и родителите от подготвени специалисти в центрове за консултации от амбулаторен тип, каквито има в другите страни, да бъдат положени усилия за промяна на нагласата към малките диабетици и осигуряване на по-добър климат на приемане и подкрепа в училищата и детските заведения. Отправени в Световния ден за борба с диабета, те имат характер не само на пожелание, но на настоятелна молба на компетентни и граждански отговорни хора, каквито са лекарите, познаващи проблемите на тези деца. Остава само да се надяваме на отклик от страна на институциите.