• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10

За първи път у нас и в Европа се провежда скрининг за скрита бъбречна недостатъчност сред децата

Все повече деца страдат от бъбречни заболявания, сочи проучване на Българската бъбречна асоциация и Клиниката по нефрология и хемодиализа към Университетска детска болница в София. Сред причините за това са нездравословния начин на живот и хранене и лошите хигиенни условия в училищата. В проучването са обхванати деца на възраст от 3 до 17 години в градовете София, Варна и Добрич, каза доц.д-р Анелия Буева, ръководител на Клиниката по нефрология и хемодиализа в Университетската педиатрична болница. 

Друг скрининг на Българската бъбречна асоциация през последната година показва, че сред ромското население бъбречните проблеми са многократно по-чести, съобщи проф. Стефан Кривошиев, председател на научния комитет към Асоциацията. 

На 10 март у нас се проведе за шести път Световен бъбречен ден. Той се отбелязва от 2006 г. насам, като в него с различни инициативи се включват над 100 държави. Световният бъбречен ден е глобална здравна инициатива, посветена на профилактиката на бъбречните заболявания.

Мотото на инициативата тази година е „Предпази бъбреците! Спаси сърцето!”. Специалистите обръщат особено внимание на връзката между бъбречните и сърдечно-съдовите заболявания. Множество изледвания през последната година сочат, че хората с бъбречен проблем по-често имат сърдечни заболявания, дори и при леко нарушена бъбречна функция. От друга стрна, бъбречните увреждания са много чести при хора със сърдечни заболявания и са свързани с повишена смъртност. Тази връзка се наблюдава при хора от всички възрастови групи.

Бъбречните заболявания засягат около 600 милиона души в световен мащаб – почти един на всеки 10 човека. Бъбречните заболявания са тихи убийци – пациентите могат да не проявят симптоми, докато не достигнат до бъбречна недостатъчност. В този стадий вече е късно за лечение и единствения начин за оцеляване е доживотна диализа или трансплантация за щастливците, за които се намери донор, обясняват лекарите.

По тази причина на 10-ти март, хиляди организатори на този ден по целия свят ще призоват хората в риск да се тестват под мотото чрез евтин тест, при който се използва урина, пациентът може да бъде лекуван с лекарства и да избегна диализа.

Празнуван по целия свят през втория четвъртък от месец март, Световния бъбречен ден има за цел да информира и образова здравните власти и хората в риск от хронично бъбречно заболяване и обществото за това, че тези болести са често срещани, опасни и лечими.

Доц. Анелия Буева – ръководител на Клиниката по нефрология и хемодиализа в Университетската педиатрична болница, представи данните от скрининг на скритата бъбречна заболяемост при над 1500 деца. Подобен скрининг не е правен в Европа. Използвани са неинвазивни методи – ултразвук на отделителната система, измерване на артериалната хипертония, на ръст, тегло и коремна обиколка, както и изследване на урината с тест-ленти за 12 показателя. Аномалии са установени при 313 деца.

От прегледаните деца при 5,6% е установено наднормено тегло. Най-често е наднорменото тегло при деца от 4- до 8-годишна възраст. При 81 деца или 5,2% от скринираните е установена протеинурия. Белтък в урината е открит предимно при деца в училищна възраст. 14,4% от децата са с артериална хипертония.

При 4,2% от малчуганите е открито неафиширано бъбречно страдание. При 4 от децата е диагностициран единствен бъбрек. Двойно дренажна система е установена в 19 случая. От хидронефроза са засегнати 2,3% от изследваните. Това състояние е по-често при деца до една година (около 15%). С възрастта разширението на бъбречното легенче намалява и дори изчезва, обясни доц.д-р Буева. Установени са още случаи на дистопичен бъбрек, кисти на бъбреците (при 3 деца), камъни в бъбреците (при 10 деца).

Често срещан проблем, който са установили специалистите в детска възраст, е т.нар. мегацист – голям мехур при 10% от децата. Доц. Буева коментира, че това се дължи на факта, че децата нямат нужната информация или условия за редовно уриниране. Мегацистът е предпоставка за уроинфекции.

Организаторите на детския скрининг са си поставили за цел прегледаните деца да станат 4000. На базата на резултатите от това мащабно изследване ще бъде направено мотивирано предложение за въвеждане на задължително изследване на урината с тест-ленти в детска възраст.

За първи път през тази година бе организиран и Детски бъбречен ден в Университетската педиатрична болница. Малките пациенти бяха зарадвани със забавна циркова програма, с много подаръци и изненади.

По традиция Българската бъбречна асоциация организира благотворителна вечеря, която бе проведена в ресторант „Форум” в НДК. Събраните средства – около 4 хил. лв ще бъдат използвани за продължаване на скрининга за бъбречни заболявания при деца. В програмата благотворително участваха Мими Иванова и Развигор Попов, както и журналистът Ники Кънчев, който за втора година подкрепя каузата.