• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10

Проучването е направено сред 627 деца на възраст от 3 до 16 години от София с монитори, дарени от СИБАНК

 

5.5 % от децата са с установени вродени аномалии в отделителната система. Има дори фрапиращ случай на липса на единия бъбрек при дете, за което родителите не са подозирали. 8.4% от децата имат отклонения във функцията на пикочния мехур като при тях е открит т.на голям пикочен мехур. При 12% от децата е установено наднормено тегло, като при 38% от тях е отчетено повишено кръвно налягане. Това са само част от междинните резултати от първото изследане у нас, проведено на деца в края на 2010 г. То е под ръководството на доц. д-р Анелия Буева, началник на Клиниката по нефрология и хемодиализа на Университетската педиатрична болница. В него участваха 627 деца на възраст от 3 до 16 години , които бяха посетени от лекари в детските градини и учебните заведения в София. Предстои провеждане на такива изследвания и във Варна и Добрич като окончателните резултати ще бъдат обявени на Световния бъбречен ден – 10 март 2011 г.

Скринингът включва ехографско изследване на отделителната система – бъбреци, пикочен мехур, уретери, а също и измерване на кръвното налягане. Изследват се с тест лента и 12 показателя на урината. Измерва се още талията на децата като основен показател на метаболитен синдром, а също и тегло и ръст за изчисляване на Боди мас индекса (BMI) , по който се определят стойности на теглото и съответно степените на затлъстяване.

Скринингът стартира като съвместен проект на клиниката, СИБАНК и MasterCard като част от благотворителната инициатива на радио „Витоша” – „Човечността има лице”. Провеждането му стана възможно благодарение на дарените от СИБАНК и MasterCard два монитора за постоянно следене на основните жизнени показатели , благодарение на които болезнените убождания с игли се спестяват на децата, а изследванията стават в реално време. Мобилността им пък позволи да се направят изследвания на място – в детските градини и училищата.

„Банката взе решение за дългосрочно партньорство с Клиниката по нефрология и хемодиализа на Университетската педиатрична болница, тъй като еднократното дарителство помага в краткосрочен план, без да води до устойчив резултат. Следващата крачка след провеждане на скрининга е оборудване на кабинет за пункционна детска биопсия”, заяви по време на пресконференцията днес Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК. Подобен вид биопсия в момента не се прави у нас и оборудването на такъв кабинет ще помогне за прецизна диагностика и адекватно лечение на децата.

Набирането на средства продължава чрез разплащания с карти MasterCard и Maestro от СИБАНК в търговските обекти в страната. Гражданите могат да се включат в кампанията, без да даряват лични средства, а само като се разплащат на ПОС терминал. При всяка трансакция банката отедля част от прихода, който получава от търговеца в специална набирателна сметка.

Клиниката по детска нефрология и диализа на Университетската педиатрия е единствена в страната за диагностициране и лечение на бъбречни заболяния. В нея се извършват уникални за страната ни дейности – детска хемодиализа, перитонеална диализа, подготовка на деца и родители за бъбречна трансплантация, участие в трансплантационния екип и посттрансплантационно гледане.