• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10

bebemamaПри висока температура, без симптоми на грип, задължително пуснете урина, съветва детският нефролог д-р Мария Гайдарова
Всеки втори българин познава горчивия вкус на болката в бъбреците. Около 1 000 са в листата за чакащи трансплантация. А уроинфекциите са втори по честоста сред децата, след респираторните. Това показва тревожната статистика на 9 март – Световния бъбречен ден. Как да опазим бъбреците на децата си здрави? Защо много от коварните заболявания на отделителната система се диагностицират трудно? И зад кои уж невинни симптоми може да се крие тежко заболявания? Пред Clinica.bg отговаря детският нефролог д-р Мария Гайдарова от Клиниката по нефрология и хемодиализа на единствената специализирана болница по детски болести у нас „Проф. Иван Митев".

Бъбречните заболявания дълго остават „невидими”, защото нямат ясна клинична изява, признава д-р Мария Гайдарова. Нерядко вродени аномалии могат да се крият чак до тийнейджърска възраст. Тогава – заради коремна болка, главоболие или повръщане, при коремна ехография по друг повод, при немалко деца се слага страшната диагноза „бъбречна недостатъчност” или пък се оказва, че имат само един бъбрек, алармира д-р Гайдарова. И е категорична – единствено скринингът може да осветли голяма част от тези недиагностицирани случаи. За щастие, от 2013 г. такъв се прави при всички бебета на 6-месечна възраст, благодарение на усилията на националния консултант доц. Анелия Буева и на целия екип на клиниката по нефрология, уточнява детският нефролог. 

ВИЗИТКА

gaydarovaД-р Мария Гайдарова завършва медицина в МУ-София. Има две специалности – „Детски болести” и „Детска нефрология”. Работи в Клиниката по детска нефрология и хемодиализа на СБАЛДБ „Проф. Иван Митев”-София, където е последователно като асистент, старши и главен асистент. През юни 2016 г. успешно защитава дисертация на тема: „Епидемиология, клинико-лабораторна характеристика и прогностични фактори при острите нефрити в детска възраст “. Научните й интереси са в областта на вродените аномалии на отделителната система, инфекциите на пикочните пътища, образните изследвания на отделителната система.
Д-р Мария Гайдарова има специализации в Гърция.
резултатите са невероятни. Затова и д-р Гайдарова призовава родители да изискват от личните си лекари изследванията да се направят непременно. Какво показват резултатите от скрининга?

Оказва се, че 13 на сто от кърмачетата са с вродени аномалии на отделителната система. „Хубавото е, че голяма част – около 80-85 на сто, изчезват до 1 година. Това са например пиелектазията (разширяване на бъбречното леченче), която отшумява с физиологичното съзряване на организма”, обяснява д-р Гайдарова. При по-сериозните състояние обаче се налага по-сериозно проследяване, а понякога – и оперативно лечение. Детският нефролог не крие, че 4-годишният им опит със скрининговата програма очертава тревожна тенденция – едва 20 на сто от децата с вродени аномалии са „хванати” при пренаталните тестове. А майките минават поне през една фетална морфология през бременноста си. „Всеки гледа, но не всеки вижда”, признава д-р Гайдарова.

За какво обаче трябва да гледат родителите? Най-важният симптом, че е нужна консултация с нефролог, е фебрилитетът с неясен произход – на практика тези уроинфекции са втори по честота след респираторните.

Ако детето има над 38 градуса температура, без кашлица, хрема, повръщане или диария, трябва да ни „светне червената лампичка”, че може става дума за уроинфекция. „На всички майки повтарям – в този случай трябва да се пуснат пълна кръвна картина, С-реактивен протеин, стерилна и обикновена урина”, обяснява д-р Гайдарова. При по-големите деца насочващ симптом може да е коремната болка. Главоболието също не е за подценяване, защото то може да „издава” високо кръвно налягане вследствие на бъбречен проблем. А не е тайна, че при децата то много рядко се мери. Рядкото уриниране е друг ключов симптом, който редовно се неглижира, признава специалистът. Една от причините за него е безобразното състояние, в което са санитарните възли в училища и забавачки.

Това ни е болна тема – дечицата се стискат

това повишава риска от инфекции, везикоренален рефлукс, функционални нарушения на пикочния мехур”, предупреждава д-р Гайдарова. За жалост, усилията на лекарите за разрешаване на този абсурден наглед проблем засега стигат до задънена улица. След редица кръгли маси с училищни директори, здравни инспектори, експерти от просветното и здравното министерство – особен успех няма.

babrek

Обратният проблем – с честото пишкане, през 10-15 минути, също буди тревога. Промяната в цвета на урината – още повече. „В момента лекуваме детенцето на колежка. Когато се изпишка в чашката, отгоре имаше два пръстя пяна – това е белтък”, разкрива специалистът. „На 16 години, здраво, право, рядко боледуващо дете – не е обърнало внимание, че диурезата намалява. Нито се е впечатлило, че му се подуват краката и му умаляват обувките. Резултатът е доста тежък нефротичен синдром, който изисква сериозно лечение с кортикостероиди”, разказва д-р Гайдарова.

Високобелтъчните диети също могат да доведат до много тежък нефротичен синдром

– фокална сегментна гломерулосклероза, не крие специалистът. По тях, оказва се, с увличат не само тийнейджърките, които искат да отслабнат, зачерквайки въглехидратите. Момчетата дори са по-уязвими, покрай фитнес манията си. Освен, че се хранят само с протеини, те ги приемат и под формата на добавки, вземат допълнително аминокиселини и дори кортикостероиди, за да „помпат” мускулите си. „В клиниката лекуваме няколко дечица, които са с начална форма на фокална сегментна гломерулосклероза, която не е с добра прогноза”, признава д-р Гайдарова.

Другата крайност – наднорменото тегло, също е враг на бъбреците. Затова и тазгодишният Световен ден е под надслов: „Затлъстяването като фактор за хроничното бъбречно заболяване”. „Колегите ендокринолози, които направиха скрининг в цяла България, откриха, че степента на наднорменото тегло и затлъстяване сред децата ни догонва тази в Щатите. А това е болест, особено в ранна възраст. И не поразява само бъбреците – а всички органи и системи, като се започне от кръвоносните съдове и сърцето, мине се през костите и се стигне до хормоналния статус. Не на последно място, наднорменото тегло води до доста тежки психични проблеми”, признава д-р Гайдарова. Затова на 9 март посланието й е – да вземем незабавно мерки срещу този бич за цялото човечество. И да сме по-бдителни към здравето на децата си. „Всичко е в наши ръце, ние сме хората, които можем да го променим – от нас зависи, вярвам в това!”, казва с усмивка д-р Гайдарова.

СЪВЕТИ

Давайте вода на кърмачето

Да давам ли вода на бебето? Това е „въпрос за 1 милион долара", който всяка майка си задава. Особено, ако кърми. И чете „БГ-МАММА". Какво е мнението на д-р Мария Гайдарова? „При кърмените бебета няма еднозначен отговор колко течности поемат. Затова аз съветвам всички родители – предлагайте вода! Няма как бебето да е жадно и да не иска да пие, ако му предложите", обяснява специалистът. Един от най-точните критерии за добро оводняване, оказва се, е тежестта на памперсите. „Ако са пълни при всяко преобуване на 3-4 часа, значи детето приема достатъчно течности, за да му стигнат за обмяната – за дишането, за отделянето през кожата и накрая чрез пикочните пътища", уточнява д-р Гайдарова. „Появата на един, втори – особено последователно, сух памперс обаче трябва да алармира родителите, че нещо не е както трябва и да вземат мерки", предупреждава детският нефролог. В по-късна възраст за децата също е изключително важно да пият достатъчно вода – като се започне от 1 л и се стигне до 1,5-2 л, уточнява д-р Гайдарова. Що се отнася до диетата – ако бъбреците „не обичат" нещо, то това е на първо място солта. „Добре е да се избягват т.нар. джънк фуудс - хамбургери, форнети, чипс, снакс. Те съдържат големи количества сол, за която никой не си дава сметка", признава д-р Гайдарова.

bebe

Материал на Лора Симеонова