• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10

По повод Международния ден на детето – Първи юни - Бате Николай и неговият асистент Роко ще разсмеят 90 болни деца от 10-те отделения и клиники на лечебното заведение

Червени носове, сини перуки и тромби ще взривяват тишината в детските клиники на Универститетската педиатрична болница - София. Така на Първи юни - Международният ден на детето ще започне оздравителната визитация за близо 90 болни деца от 10-те отделения на болницата , водена от най-новото лекарско попълнение - клоуните проф.Коко и доц.Роко. За празника смешниците от Клиниката по смехотерапия на „Пирогов”, която е единствена в Европа ще гостуват на децата в Педиатричната болница.

„Ние сме доктори вълшебници и лекуваме с най-старото и евтино лекарство - смеха. Децата обичат чудесата и вярват във вълшебствата. Затова винаги започваме с истински фокус. Така успяваме да ги впечатлим и да ги убедим, че наистина сме магьосници. След това заедно с някое дете правим вълшебство, ” издаде част от сценария, подготвен за Международния ден на детето бате Николай, когото децата ще видят като клоунът Коко.

За първи път актьорът - любимец на поколения зрители и неговият прилежен и верен асистент –клоунът Роко ще гостуват официално на малките пациенти на Университетската педиатрична болница. Лелеяна мечта на бате Николай е клоуните да посещават повече болни деца в София , която на Първи юни ще се сбъдне.

Проф. Коко - бате Николай и неговият асистент доц. Роко ще донесат радост на малките пациенти на болницата. Двамата изповядват веруюто, че усмивките помагат повече и от най-силните лекарства. Тържеството в болницата стана възможно и благодарение на спонсорите „Оптикс” - Панагюрище и „Крафт фуудс”- България.

Университетската педиатрична болница е включена в различни благотворителни акции. Телевизионното предаване „Сделка или не“ е вече традиционен партньор на каузата на Детска нефрологична клиника, което и тази година посрещна в студиото си участници като Милена, Кирил и Тодор. Тримата водещи на „Тройка на разсъмване” на радио „Витоша” спечелиха максимално голяма сума в помощ на детската клиника –близо 5 хил. лв., които ще бъдат използани за продължаване на първото в Европа и у нас проучване на детското бъбречно здраве. То се провежда под ръководството на доц. д-р Анелия Буева.

„На кафе” с Гала по Нова телевизия след многобройните зрителски писма наскоро се обсъди темата за недоносените бебета. Гост в предаването бе една от най-добрите специалисти - неонатологът доц. д-р Ралица Георгиева, която е шеф на клиниката в Университетската педиатрична болница. Продуцентите „На кафе” инициираха и акция за закупуване на нов модерен транспортен кувьоз за болницата. След предаването не закъсняха и първите дарения от фирми, пациенти и частни лица.

Болничното обзавеждане е предназначено за Клиниката по гастроентерология и дар от сдружение „Един живот”

Университетската педиатрична болница-София получи дарение на стойност над 12 300 лв. от сдружение „Един живот” с председател Карл Смит. То включва по 15 бр. болнични легла, матраци и нощни шкафчета на Клиниката по детска гастроентерология.

Сдружението за пореден път прави дарение на детската болница-София. През 2009 г. бе закупена модерна апаратурата – перфузори и инфузионна помпа на стойност 20 640 лв. като средствата за нея бяха събрани по време на юбилейния Пети колоездачен пробег Боровец – София.

Клиниката по детска гастроентерология е единственото в България лечебно заведение, което оказва специализирана диагностика и лечение на децата с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и черния дроб. Тя има водеща роля в развитието на чернодробната трансплантология в страната и поема цялата отговорност за пред- и следтрансплантационно наблюдение на пациентите с чернодробна недостатъчност.

Университетската педиатрична болница получи дарение и от компанията Хипо Алпе-Адриа-Лизинг ЕООД , която дари автомобил Fiat Diablo. Той ще се използва най-вече за осигуряване на транспорт на децата, нуждаещи се от диализно лечение.

За първи път у нас и в Европа се провежда скрининг за скрита бъбречна недостатъчност сред децата

Все повече деца страдат от бъбречни заболявания, сочи проучване на Българската бъбречна асоциация и Клиниката по нефрология и хемодиализа към Университетска детска болница в София. Сред причините за това са нездравословния начин на живот и хранене и лошите хигиенни условия в училищата. В проучването са обхванати деца на възраст от 3 до 17 години в градовете София, Варна и Добрич, каза доц.д-р Анелия Буева, ръководител на Клиниката по нефрология и хемодиализа в Университетската педиатрична болница. 

Друг скрининг на Българската бъбречна асоциация през последната година показва, че сред ромското население бъбречните проблеми са многократно по-чести, съобщи проф. Стефан Кривошиев, председател на научния комитет към Асоциацията. 

На 10 март у нас се проведе за шести път Световен бъбречен ден. Той се отбелязва от 2006 г. насам, като в него с различни инициативи се включват над 100 държави. Световният бъбречен ден е глобална здравна инициатива, посветена на профилактиката на бъбречните заболявания.

Продължение...

Напусна ни проф.д-р Здравко Станчев/ 1920 г.- 2011 г./, доайен на българските педиатри. Проф. Станчев е основоположник на детската ендокринология и генетика у нас. Автор е на над 200 научни публикации и монографии, описал е за първи път в България 37 синдрома и редки болести. Проф. Станчев посвети 50-години на педиатричната практика, бе учител на няколко поколения детски лекари.

Научните интереси на проф.Станчев обхващат въпросите на растежа и развитието на детето, костните дисплазии, физиологията и патологията на пубертетното развитие, клиничната характеристика на някои обменни заболявания, детска ендокринология. А също и генетичните проблеми на ендокринните заболявания и резистентността към хормоните.

Продължение...

Доц д-р Анелия Буева, в."Монитор"?

- Доц. Буева, първото изследване, колкото и парадоксално да звучи, за скрити бъбречни заболявания при децата беше проведено в края на миналата година. Какво показват резултатите към момента?

- Предварителните резултати от него показват, че 5,5% от прегледаните са с установени вродени аномалии в отделителната система. Те се изразяват в двойнодренажна система, хидронефроза, ниско разположен бъбрек и дори фрапиращ случай на липса на единия бъбрек, за който родителите на детето дори не са подозирали. Оказва се, че 8,4 на сто от децата са с отклонения във функцията на пикочния мехур - мегацистит или т. нар. голям пикочен мехур.

Продължение...