• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10

Актуални новини

Дарението е част от благотворителната  кампания на Райфайзен банк „Избери, за да помогнеш”

Университетската Педиатрична болница –София  получи дарителски чек за 61 766 лв. за закупуване на апарати за венозни вливания /инфузомати/ на тържествена церемония в столицата. Лечебното заведение бе включено във втората дарителска кампания на Райфайзен банк „Избери, за да помогнеш”.

„За прецизното прилагане на животоспасяващи медикаменти болницата се нуждае от инфузомати за седемте клиники в болницата. Инфузоматите са високоспециализирана техника за венозни вливания. Те  позволяват да се следи приложението на няколко медикамента едновременно, включително на цитостатици и антибиотици, и други специфични разтвори за лечение на болните деца”, каза директорката на болницата д-р Мария Екимова.
Годишно в единствената у нас самостоятелна специализирана детска болница , която осъществява високоспециализирана и квалифицирана медицинска помощ се преглеждат над 12 хил. деца, а се лекуват над 6  500. Леглата са 105, а лекарите, които работят тук - 65. Болницата е единствената у нас, която има Клиника по детска нефрология и диализа, Клиника по клинична генетика, Клиника по детска ревматология, кардиология и хематология. Единствено тук се прави скрининг на всяко новородено дете за вродена аномалия  на щитовидната жлеза. Болницата има и уникална лаборатория по цитогенетика.

Продължение...

Подобно мащабно изследване не е правено от 1998 година, включени са над 3500 ученици на възраст от 6 г до 19 години от 35 училища в цялата страна

 

Националният център по опазване на общественото здраве , Клиниката по ендокринология , диабет и генетика на Университетската педиатрична болница -София и Катедра „Педиатрия” на Медицинския университет – София проведоха национално проучване за храненето на учениците у нас.

Подобно мащабно изследване не е правено от 1998 година. През 2008 г. бе направено проучване само върху храненето на първокласниците.

В националното проучване, което стартира през есента на 2010 г. бяха анкетирани над 3500 деца и ученици на възраст от 5-6 до 19 години в цялата страна. Изследването, проведено от над 20 лекари - педиатри, специализанти по педиатрия, детски ендокринолози и диетолози е широкообхватно и включва събиране на данни за растежа, храненето, хранителното поведение и физическата активност на деца и ученици от 35 училища . Целта е да има актуална и точна информация , която да послужи за промоция на детското здраве, а също и за разработване на национална политика в областта на детското и ученическото хранене. Една от тревожните тенденции в цял свят, включително и у нас е, че се увеличава затлъстяването при децата.

Продължение...